Yeme içme

 

 

 

 

 

 

 

SAMSUN MUTFAĞISamsun mutfağının başında keşkek ve tirit gelmektedir. Karalahana, yoğurtlu ve mısır çorbasının yanında yazı pancarı, kocakarı gerdanı tatlısı da meşhurdur. Köylerde yöreye has ekmekler de çıkmaktadır. Samsun pidesinin ünü ise tüm dünyaya yayılmıştır.Samsun’un beslenme biçiminde mısır, lahana ve kuru fasulye ağırlık kazanmaktadır.
Yöreye ait yemekler arasında; Tir (Kaz Yufkası), Yer Pancarı (Yazı Pancarı), Mısır Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Mercimekli Bulgur Pilavı, Keşkek, Karalahana Çorbası, Hamsili Ekmek, Hamsili Pilav (İli Pilav) ve Kocakarı Gerdanı (Burma) sayılabilir . Bunlar içinde en meşhur olanı türkülere de konu olmuş ‘tirit’tir. Tirit; kaz eti, bulgur pilavı ve evde açılıp yağlı tavuk suyuna batırılmış yufkanın birlikte yendiği oldukça lezzetli ve ilginç yöresel yemeklerden biridir.
Samsun’un beslenme biçiminde mısır, lahana ve kuru fasulye ağırlık kazanmaktadır. Etli, pirinçli ve hamurlu yiyecekler yaygındır. Kaz, tavuk, ördek gibi kümes hayvanları geleneksel beslenmede önemli bir yer tutar. Lorgon, Kırçan, Kaldırayak, Madımak, Nünük gibi bitkilerden kavurma ya da çorba y